Intel NUC DC3217IYE – Un computer mai mic decat un HDD extern [REVIEW]

de: Radu Neagu
03 06. 2013

Intel NUC – Next Unit of Computing este un sistem PC de dimensiuni reduse, chiar foarte reduse, al carui scop este sa inlocuiasca desktop-ul pentru task-urile uzuale. Cred ca prima aparitie publica a acestuia a fost la IDF (Intel Developer Forum) in 2012, unde a fost prezentat cu mare entuziasm de catre reprezentantii companiei. Dorinta principala este de a reduce drastic dimensiunile unui PC normal, pentru a reduce consumul, nivelul de zgomot, si a face fata cu succes la task-urile de navigare pe internet, vizionare de filme, editare imagine si chiar si ceva jocuri cu cerinte mai slabe.

Desigur, acest mini computer, Intel NUC DC3217IYE, sau Home Theater PC cum ii se mai spune nu este destinat unei proceduri de upgrade asemanatoare unui desktop, ci mai degraba uneia asemanatoare cu a unui laptop. De ce spun asemanatoare? Pentru ca singurele elemente ce pot fi adaugate/schimbate sunt SSD-ul care vine pe un slot mSATA, memoria RAM si placa de retea Wireless. Practic PC-ul vine de la intel fara acestea, utilizatorul sau chiar vanzatorul avand libertatea de le adauga. Valoarea acestor componente va fi vizibila in diferenta de pret dintre configuratiile disponibile la distribuitori.

Design

Design-ul lui Intel NUC DC3217IYE se rezuma la o cutiuta metalica cu un port USB 3.0 pe partea din fata si 2 conectori USB 2.0 in partea din spate, doua porturi HDMI si un conector LAN. Aditional NUC-ul are si un port pentru asigurarea lui de birou cu acel cablu Kensington, practica intalnita in magazine sau in unele birouri. Cutia, ingenios gandita pentru branding-ul producatorului (in momentul in care o deschizi are un senzor de lumina care activeaza „jingle-ul intel”) contine un alimentator asemanator unui laptop, si un suport VESA pentru a putea fi montat direct pe spatele monitorului. Partea mai putin placuta este ca vine fara cablu de alimentare al adaptorului de curent, atentie asadar ca va trebui sa il achizitionati dvs, asta in cazul in care magazinul de unde il cumparati nu va ofera el unul.

Galerie Imagini

Mai jos aveti o galerie externa a produsului, imaginile fiind destul de graitoare referitor la design-ul simplu, spartan al acestuia, precum si la dimensiunile reduse.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/DC3217IYE /”/]

In urmatoarea galerie se pot observa componentele acestuia, mai degraba lipsa de componente upgradabile, aproape totul fiind integrat pe palca de baza.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/DC3217IYE interior/”/]

Specificatii

Intel ofera doua configuratii pentru acest NUC, una dintre ele este cea testata de noi iar cealalata se deosebeste foarte usor prin capacul de culoare rosie, si se diferentiaza doar la partea de conectica. Astfel Intel NUC DC3217IYE vine in configuratia mai sus amintita iar DC3217BY are in locul conectorului de LAN, un conector Thunderbolt. Ii lipseste de asemenea si un port HDMI din cele doua instalate pe cel anterior.

[table id=171 /]

Dupa cum se poate observa si in tabel, la un calcul sumar, unitatea + SSD-ul de 60 GB si memoria de 8 GB ajung la un pret de 1900 Lei, un pret sa zicem decent pentru configuratia in sine, tinand cont de faptul ca este mai mic decat un HDD extern.

Performanta

Intel NUC DC3217IYE are o performanta decenta. Am putea rula pe el o multime de teste, nu stiu insa daca vor fi atat de relevante, avand in vedere destinatia de Home Entertainment sau Office a acestui dispozitiv. Am rulat totusi pe acesta o serie de benchmark-uri pentru a vedea cat de performant este, si pentru a sti unde este nevoie sa ne limitam si noi putin asteptarile.

[table id=172 /]

Tabelul de sus demonstreaza ca NUC-ul este capabil de aproape orice sarcina „domestica”. Testele reale de folosinta demonstreaza pe de alta parte ca procesorul i3 din interiorul acestuia este capabil de mai mult. Stilul meu de lucru este sa am toata informatia in fata. De aceea in mod constant am deschise 20-30 de tab-uri de browser deschise, un player audio, si probabil si multe alte procese in background. In mod surprinzator Intel NUC DC3217IYE a reusit sa faca fata la aceste sarcini cu brio. Nu merita testate jocurile pe el, sincer stim cum se comporta HD4000 in cazul acestui segment si nu cred ca mai are rost sa vorbim despre el, intr-un cuvant nu „straluceste”.

Concluzii

Procesorul este un ULV (Ultra Low Voltage), de aici si frecventa mai mica de 1.8 GHz. Interesant este faptul ca si acesta are HyperThreading, asadar se comporta neasteptat de bine. Solutia ajunge la 1900 Lei, un pret nu chiar mic. Trebuie totusi sa luam in calcul si avantajele. Aici vorbim de dimensiunea redusa, de nivelul de zgomot aproape insesizabil de la o distanta de 40 cm (in ideea in care va fi montat pe spatele monitorului) si nu in ultimul rand de consumul de curent, care concureaza direct cu cel al monitorului. Apropo de aceasta idee, sunt sigur ca, daca intel avea interese pe parte de display-uri, acest sistem ar fi inclus direct intr-un monitor. Pe de alta parte acolo discutam de conceptul de all-in-one.

Intel a inteles cateva lucruri din colaborarea indelungata cu Apple. In primul rand pe segmentul de laptopuri ca acestea trebuie sa fie cat mai subtiri, referinta MacBook Air si noile Ultrabook-uri. La capitolul sisteme desktop pentru Home/Office, Mac Mini-ul a fost si acela un succes rasunator. NUC-ul nu este altceva decat o alternativa pentru pasionatii de Windows. Si acestia meritau un sistem mic, elegant, destul de puternic, si cu un consum pe masura.

In alta ordine de idei, intel tine sa isi construiasca acum branding-ul pe baza de produse finite, si nu mai merge doar pe segmentul de placi de baza si procesoare, unde, sunt deja inaintea principalului competitor, din unele privinte. Deja lumea considera Ultrabook-ul ca fiind laptopul viitorului, si isi pierde pe masura ce trece timpul, interesul legat de configuratia exacta a acestuia. utilizatorul a vazut ca aproape orice sistem de pe piata ii poate satisface cerintele de navigare si entertainment. Restul sunt reprezentati de producatorii de continut, gameri sau pasionati, segmente totusi mai reduse decat marea majoritate.

In concluzie Intel NUC DC3217IYE este un produs care acum este „putin scump” in comparatie cu sistemele clasice, insa, este extrem de atragator pentru orice utilizator. Forma si dimensiunea acestuia sunt principalele atu-uri cu care isi va castiga un public numeros. Este inca la inceput, insa sunt sigur ca peste 3 ani NUC-ul va castiga o notorietate comparabila cu cea a Ultrabook-ului, si se va regasi in casele celor mai multi utilizatori obisnuiti poate chiar langa sisteme home cinema. De ce zic 3 ani? Pentru ca aproximativ atat de mult va dura pana cand piata de stocare SSD si cea a memoriilor se va stabiliza la niste preturi foarte mici.

Sistemul a fost oferit pentru testare de catre Mediadot.ro, acolo puteti gasi si ssd-uri, memorii RAM si placi wireless pentru acesta.